Достъп до образователни ресурси за българските общности по света

Начало » За българите зад граница » Достъп до образователни ресурси за българските общности по света

 

публикувано 16.02.2022 г.

С БНТ на училище: На фокус 7. Клас.
https://bnt.bg/news/s-bnt-na-uchilishte-na-fokus-7-klas-290738news.html

С БНТ на училище. Матурата на фокус.
https://bnt.bg/bg/a/maturata-na-fokus

С БНТ на училище.
https://bnt.bg/bg/a/s-bnt-na-uchilishche
Съдържа 70 предавания в периода от 17 март до 26 юни 2020 г. На всяка дата има публикувани по няколко урока за различни класове и предмети. След избиране на излъчване на определена дата се стига до неговото съдържание (списък с часове и теми на отделни уроци). През меню „Части от предаването“ се достига до видеоклипове с уроци по предмети.

Youtube канал на МОН
https://www.youtube.com/channel/UC5eeF2zmLqXQgV1HGtCkC7A/featured

Рубрика „Playlists“

На фокус 7. клас, 2021
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p1TdSWtpYTeApmi45lfsGUy

Матурата на фокус 2021
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p34YDfrPYvSQ6igLglDS8MS

Матурата на фокус 2020
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p3c0pAcFQli5deWE5SLEbR8


През месец март 2020 г., когато COVID-19 обхвана света, Министерството на образованието и науката (МОН) сключи споразумение с Българска национална телевизия за излъчване на уроци по предмети от различни класове, с които даде възможност на учениците да се обучават и затвърдяват новите си знания, чрез сателитно излъчваните канали, достъпни в целия свят, на Българската национална телевизия – БНТ2 и БНТ4. Посочените телевизионни канали и до днес да продължават да излъчват образователна програма "С БНТ на училище" с две направления – „На фокус 7. клас.“ и „Матурата на фокус.“ Програмата е насочена към учениците и в помощ на техните семейства и българските учители не само в България, но и зад граница. В различни часови пояси се излъчват видео уроци, образователни клипове и филми за различните класове и възрасти.

В реализирането на телевизионната образователна програма участват учители, преподаващи в различни класове, които представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа по български език и литература. В последствие МОН създаде свой Youtube канал с цел да бъде по-близко до всички деца, ученици, кандидат-студенти, учители, директори и родители, както в България, така и извън страната. Посочените предавания от образователната програма на БНТ са качени на Youtube канала на МОН в рубрика „Videos“ и „Playlists“, където всеки потребител на интернет, независимо от своето местоположение може да открие, не само уроци по български език и литература, но и различни учебни предмети, като математика, история, география и други полезни видеоматериали.

публикувано 16.02.2022 г.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения