NELLII увлече десетки хиляди българи

Начало » Документация » Програми и проекти » Архив » Програма „Учене през целия живот” » NELLII увлече десетки хиляди българи

NELLII увлече десетки хиляди българи

Хора от всички възрасти се включиха в празниците на продължаващото обучение

30 ноември 2012 г.

Инициативата за учене през целия живот стана повод за многолюдни празници в цялата страна. 28-те областни града бяха домакини на местни форуми, в които всеки можеше да покаже умения и знания.

Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information (NELLII) стартира на 1 март с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тя създаде национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот с 28 местни съвета. Те изградиха регионални мрежи, в които участват обучителни организации, работодатели, местни власти, медии, неправителствени сдружения.

Малки и големи се включиха в свободните уроци в различните градове. Внуци учеха дядовците си как се работи с компютър и се чати в интернет. Стотици участваха в демонстрациите на ефектни лабораторни анализи, практически работилници по изкуства, дискусии. 300 кабагайди радваха гостите на Родопите. В северна Стара планина учеха как се правят зунки и плъсти. 60-годишни ученици в община Раднево положиха успешно своя първи изпит. Четири красиви момичета бяха жива реклама на семейна фирма за обучение на шофьори в Стара Загора. Няколко фото изложби разказваха за толерантността между поколенията. Стотици преминаха курсове за моден дизайнер, художествено осветление за театър, кино и телевизия, приготвяне на коктейли, по театрален грим, кулинария. Ансамбли по народни танци грабнаха публиката с колоритните си носии и изпълнения. Еко темата беше водеща в Бургас, Видин, Шумен, Враца и Русе. Умели ученици раглобиха и отново сглобиха цял автомобил на площада в Благоевград. Чипровски килими майсториха в Монтана. Калиграфи показаха своето изкуство в Стара Загора под ръководството на учител от Китай. Как да бъдем на „ти” с битовата техника ни учиха в Шумен. От селскостопанската гимназия в Чирпан черпеха с вино, собствено производство. Много градове организираха собствени уъркшопове за оползотворяване на отпадъчни материали.

Най-добрите от всеки град се включиха в проведените в последните два месеца регионални празници в Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен, Габрово и Плевен.

За да се осигури устойчивост на инициативата за учене през целия живот, в началото на януари следващата година всеки от 28-те съвета ще организира местен форум. Пред журналисти и представители на обществеността ще бъдат обсъдени постигнатите резултати и идеи за нови инициативи. Форумите във всеки град ще планират празници на ученето и за следващата година. Добрите практики, представени по време на празниците, ще бъдат публикувани в онлайн сборник. Събраните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.

В началото на февруари 2013 г., в рамките на проекта NELLII, ще се проведе Национална конференция с участието на посланиците на ученето през целия живот, изпълнители на проекти, медии, образователни и обучителни организации. Ще бъдат обсъдени действия за по-нататъшно развитие на инициативата и предизвикателствата пред политиките за ученето през целия живот. Специално внимание ще бъде отделено на признаването и валидирането на предходното учене.

За участие във форума ще бъде поканен представител на Главна дирекция „Образование и култура“ на ЕК.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения