МОН ОТЛИЧИ МЛАДИ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА

Начало » Последни публикации

30.04.2020

Снимка: Онлайн награждаване на победителите в Националния конкурс „Млади таланти“ за 2020 г.
 
Димитър Чакъров, Йордан Цветков и Николай Георгиев са победителите в Националния конкурс „Млади таланти“ за тази година.
 
Те бяха избрани от жури сред 21 проекта на над 30 участника в области като биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика.

„Важно е да развиваме интереса на младите в областта на науката, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Науката е полезна, а кризата с разпространението на „Covid – 19“ показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн-награждаването.

„Радвам се, че промяната в начина ни на живот не Ви попречи и не ви спря да продължите да работите с ентусиазъм и да развивате вашите идеи“, допълни заместник-министърът.

Тя благодари на журито, научните ръководители, учителите и родителите на участниците, затова че провокират интереса на децата и им дават кураж в първите им стъпки като млади учени.

Тримата победители в конкурса ще получат и парични премии в размер на 1 500 лв.

Със своя проект Димитър Чакъров, който е ученик в 12-ти клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“  в Пловдив, предлага нов поглед към „теорията на числата“. Проектът е теоретичен, а работата си по него той по време на интензивна шест седмична лятна школа.

Йордан Цветков, който също е от МГ „Акад. Кирил Попов“, е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.
 
Николай Георгиев е в 11 кл. на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – София. Той е създал анализ в областта на биологията, който представя приложението на „PRM1“ – ген, който може да подобри гените при животните. Проектът на Николай е разработен под ръководството на учени от Института по биология и имунология на размножаването на БАН и е стартирал като част от дейност, финансирана по програма финансирана по програма "Образование с наука" на МОН.

Журито присъди и три поощрителни награди в размер на по 1 000 лева на Анна Михалкова, Виктор Колев и Виктория Кирилова. Анна Михалкова е разработила проект, в който търси приложимостта на графите в информатиката и моделирането. Виктор Колев е доказал способността диференциален невронен компютър да разделя обучението от запаметяването.  Виктория Кирилова е представила своята научна  хипотеза в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Победителите ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което с планира да се  проведе през септември в Испания.
Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения