МЕДАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ С ГРАМОТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Начало » Последни публикации

25.07.2022

„Вие сте едно от чудесата на България през последните десетилетия. Вие показахте, че в едно от най-трудните времена след промените страната ни има с какво да се гордее.“ С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна към учениците-медалисти от международни олимпиади, които гостуваха в Министерския съвет днес.

„Добрата репутация на България се дължи на Вашите резултати“, каза домакинът на срещата – премиерът Кирил Петков. В Гранитната зала на Министерския съвет той награди 25 младежи с грамоти за достойно представяне и постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания. За вложения труд бяха отличени и техните ръководители. Всички получиха също значки с българския трикольор, които да носят при следващи международни изяви.

До момента през тази година български отбори по природни науки са спечелили 23 медала от международни олимпиади по математика, биология, химия и физика. Имаме носители на 5 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала. Те и още двама олимпийци заслужиха благодарностите на премиера и на министрите на образованието и науката и на електронното управление Божидар Божанов, които участваха в церемонията в Министерския съвет.

Министър Денков отбеляза, че постигнатите успехи се дължат не само на природните качества на учениците, но и на усилия, труд, упоритост, любознателност и творчески талант, който е развит благодарение на ръководителите на отборите. Той говори за неограничените възможности, които се откриват пред младежите. „Знанието отваря врата за навсякъде“, обобщи министърът.

„Много се надяваме да учите в най-добрите университети в света, а ние да променим страната така, че да Ви привлечем да се върнете обратно“, добави премиерът Кирил Петков.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+