ПРОФ. ПЕНОВ: ПОДГОТВЯМЕ ДВА ЗАКОНА ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

Начало » Последни публикации

19.01.2023

Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите и промени в закона за професионалното образование, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, се подготвят в успешно партньорство с Министерството на иновациите и растежа, Патентното ведомство, учени и предприемачи.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на отчета на служебното правителство. Той увери, че проектите ще бъдат довършени. Проф. Пенов посочи, че в МОН няма забавени процедури по ПВУ и съвсем скоро училищните директори ще бъдат информирани за процедурата за кандидатстване за изграждане на STEM кабинети във всички училища в България.

По думите му екипът в МОН във взаимодействие със здравното министерство успя да осигури нормален учебен процес за учениците – присъствено, в класните стаи, в училищните дворове, максимално да живеят заедно.

Министър Пенов благодари на колегите си в правителството за справянето с енергийната криза, благодарение на което досега няма училище, което да е преустановило учебния процес заради липса на отопление. Той отчете добро сътрудничество с министерствата на екологията, на финансите и на регионалното развитие в полза на повишаване на качеството на образованието чрез подобряване на средата в училищата.

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище благодарение на устойчивите мерки и работа по Механизма на обхват между МОН, МВР и МТСП.

Чрез МВнР бяха гарантирани образователните дейности в 392 български неделни училища в 43 държави, отбеляза още министърът.

По думите на проф. Пенов благодарение на съвместна работа с представители на министерствата на младежта и спорта и на културата е подобрена нормативната уредба, свързана с допълнителни награди на деца с изявени дарби (всички получили медали от международни олимпиади от тази година имат право на стипендии).

Властите не само не са разделени, но си и взаимодействат, каза министърът на образованието и науката.

Той посочи, че в сферата на висшето образование е осигурено продължаването на процесите за подобряване на качеството чрез Рейтинговата система на университетите, а също и чрез сключването на споразумения между висшите училища, които ще позволят да се обучават студенти от различни направления по професии, необходими за пазара на труда. „Имаме добра комуникация с академичната общност“, каза още министърът.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+