МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В 90-ГОДИШНО СОФИЙСКО УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

15.09.2023

на снимката: министър цоков в 107 ОУ

Преподаватели, обичайте професията си, защото тя е призвание, деца, бъдете щастливи в класните стаи и създавайте нови приятелства, родители, вярвайте на учителите. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри новата учебна година в едно от най-старите софийски училища – ОУ „Хан Крум“. През тази година то отбелязва своята 90-та годишнина.

„Сред водещите причини да бъда тук е фактът, че то е не само е сред първите ни училища, но и една от тези институции, които са проправяли път за новите идеи и за промяната в образователната ни система“, каза министър Галин Цоков. Той припомни, че тук за първи път се въвежда експерименталното обучение на шестгодишните първокласници, както и петдневното обучение за всички ученици. „Днес училището е отново сред най-добрите примери за иновации в училищния процес“, подчерта още проф. Цоков.

ОУ „Хан Крум“ е едно от 747-те училища, в които през настоящото лято бяха разгърнати мащабни ремонти. Училището започва новата година с изцяло обновена материална база. Сградата е санирана, изграден е мултифункционален STEM център на открито, ремонтирани са класни стаи и е обособена нова площадка за игра.

Днес учебната година започна за 700 ученици в 107. ОУ "Хан Крум", а на 15 септември общо над 700 хил. деца прекрачват училищния праг в цялата страна. 

Слова за откриването на учебната година отправиха и началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и директорът на училището Данко Калапиш. Тържествен молебен отслужи йеромонах Мелетий – зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция Наука и образвование за интелигентен растеж (ИА НОИР)
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения