МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: ИЗПОЛЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

05.12.2023

В ход е работа по предложения за промени в Закона за висшето образование. В хода на обсъжданията използваме опита на българските университети и проучваме най-добрите европейски практики. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум за инициативата „Европейски университети“. Дискусията се организира от посолствата на Испания и на Франция в рамките на Испанското председателство на ЕС.

Това е инициатива, която има визията и енергията да промени Европа, превръщайки я в най-конкурентното място в света, бе посочено по време на събитието. Започнала преди шест години тази инициатива цели развитието на Европа в областта на образованието, науката, креативността и иновациите на младите хора.

“За нашия екип е много важно обществената и специализирана дискусия за учебните програми на университетите, за ефективното им финансиране, за студентските кредити по различните направления, за продължителността на обучението. Опитът на европейските университети е също много важен и ние трябва да го проучваме, за да взимаме най-правилните решения”, каза министър Цоков. По думите му осем български университета участват в Инициативата, а други два са асоциирани членове. “Това показва, че българските висши училища търсят активна връзка с европейски партньори и е още една възможност за по-добро взаимодействие на образователните ни системи”, поясни проф. Цоков.

Той обърна внимание и на възможностите, които Инициативата дава за споделени образователни ресурси, за съвместни проекти и научни изследвания. “Това дава висока добавена стойност и може да издигне на още по-високо ниво университети които участват в Алианса”, подчерта министърът.

В откриването на събитието участие взеха посланикът на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко Мата и посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, а вицепремиерът Мария Габриел поздрави участниците с видео обръщение.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения