МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: БЛИЗО 18 ХИЛЯДИ УЧАСТНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ В ПРОЕКТИ ПО ЕРАЗЪМ+

Начало » Последни публикации

05.12.2023

Близо 18 хиляди участници от България са се включили в проекти за учебна мобилност по Програма Еразъм+ и са имали възможност да придобият знания, умения и опит в университети, училища или центрове за обучение зад граница. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на годишната конференция за 2023 г. на тема "Активното гражданство в Европа", организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) - Национална агенция по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". В събитието участие взе министър-председателят академик Николай Денков.

Министър Цоков цитира и данни, които показват, че над 6 хиляди от участвалите в проекти са студенти и преподаватели от висши училища. 1600 са участниците в обмен от училищното образование. Други 3500 са се включили в проекти за професионално образование, в които се включват както ученици и преподаватели от професионални гимназии, така и от други институции като центрове за квалификация и професионално обучение, стана ясно от неговото изказване.

„Това е един от най-важните инструменти за промяна на Европа, който насърчава младите да трупат нови знания и да ги прилагат в практиката“, посочи проф. Цоков. По думите му тези политики насърчават трансфера на иновации и нововъведения от други системи, но и показват силните страни на нашата образователна система. „Еразъм е витрината, в която показваме положителното и се учим, в добрия смисъл на думата, от другите“, допълни министърът.

В рамките на събитието със знак за качество бяха отличени най-добрите приключили през 2023 година проекти по Програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". Откроени бяха успешни преподавателски практики, младежки инициативи и проекти за доброволци, както и работата на партньорите в мащабни проекти за европейско сътрудничество в сферата на образованието.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения