МИНИСТЪР ЦОКОВ НАГРАДИ МЛАДИ ХОКЕИСТИ, ЗАВОЮВАЛИ СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Начало » Последни публикации

17.11.2023

 

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди учениците от националния отбор по хокей на трева, завоювали сребърни медали на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин това лято.

Те получиха грамоти, както и 20 комплекта летни и зимни спортни екипи – по един за всеки състезател в отбора. Всички български национали са ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на МОН в Пловдив.

“Вие сте истински шампиони! В момента чувствам същата гордост и удовлетворение, които изпитвах, когато връчвах грамоти на медалистите по математика и природни науки. Всеки успех променя и изгражда и затова се надявам, че тези медали ще допринесат да бъдете по-щастливи и да вярвате в себе си“, обърна се министър Цоков към младите спортисти.

Те му подариха стик за хокей с автографите на всички състезатели от отбора. „Това е най-ценният подарък, който съм получавал откакто съм министър“, каза проф. Цоков.

Летните игри Спешъл Олимпикс за хора с интелектуални увреждания се провеждат веднъж на 4 години. Това лято в тях участваха повече от 7000 атлети от цял свят. За пръв път България участва в състезания по отборни спортове.

Отборът ни по хокей на трева се представи изключително впечатляващо и постигна победи над силни съперници като домакините от Германия, Чили, Чехия и Парагвай без да допусне гол. На полуфинала българските момичета и момчета преодоляха силния тим на Пакистан, а в изключително оспорван двубой на финала отстъпиха на фаворита Великобритания, с когото си бяха разменили по една победа в груповата фаза.

След блестящото представяне треньорът Димитър Георгиев и възпитаниците му не смятат да спират до тук. Те вече имат официално регистриран свой отбор в Българската федерация по хокей на трева - "Непримиримите" и се готвят да покоряват нови върхове в спорта.

Те вече са получили покани за участие в престижни турнири по хокей на трева в Нидерландия и Турция. Предстои скоро и провеждане на турнир с три български отбора - един от София и два от Пловдив.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Електронна платформа за учене на възрастни
Изпълнителна агенция „Програма за образование“
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам - Национална телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето: ДАЗД
Български портал за отворена наука (БПОН)
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Вътрешен канал за подаване на сигнали по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения